Rešitev proti zaprtosti v obliki fermentirane japonske slive

Rešitev proti zaprtosti v obliki fermentirane japonske slive

Nov 28, 2024Borut Krajnc

Zgodba o slivi, ki je iz daljne Japonske preko Švice prodrla v Evropo in Slovenijo. Fermentiranje živil je na Japonskem že več kot tisoč let priljubljena tradicija, v kateri izstopajo s svojimi izkušnjami in znanjem. Vsi poznamo riževo žganje (sake) in sojino omako (shoyu), ki sta med najbolj znanimi fermentiranimi živili japonske kuhinje. Pri nas pa je manj znana fermentirana japonska sliva, imenovana umeboshi. Čeprav po videzu spominja na marelico, spada v družino japonskih sliv.

Fermentirana japonska sliva je tradicionalno japonsko živilo in domače zdravilo za krepitev imunskega sistema, spodbujanje prebave in obnovo črevesne flore. Zaradi blagodejnih učinkov na telo in edinstvenega okusa je priljubljena že stoletja. V tradicionalni azijski kulturi je že od 5. stoletja označena kot izjemno živilo.

Edinstven postopek fermentacije

Postopek fermentacije japonskih sliv je dolgotrajen in zahteva posebno skrb, kar rezultira v pravi probiotični "bombi". Med fermentacijo nastajajo številne koristne snovi:

  • Encimi: Spodbujajo razgradnjo hrane, izboljšujejo prebavo in absorpcijo hranil.
  • Antioksidanti: Varujejo telo pred prostimi radikali in zmanjšujejo tveganje za kronične bolezni.
  • Prehranske vlaknine: Podpirajo zdravje prebavnega sistema, spodbujajo redno blato in ravnovesje črevesne mikrobiote.
  • Vitamini: Ohranjajo ali povečujejo vsebnost vitaminov, kot so C, E in K, ki podpirajo imunski sistem, zdravje kože in strjevanje krvi.
  • Minerali: Vsebujejo kalij, kalcij, železo, magnezij in fosfor, ki podpirajo zdravje kosti, ravnotežje elektrolitov in prenos kisika v telesu.

Sestava in hranilna vrednost se lahko nekoliko razlikujeta, saj je vsak sadež po obliki in fermentaciji edinstven.

Kaj se zgodi po zaužitju?

Fermentirana sliva Share Original® deluje kot naravni pospeševalec prebave. Že nekaj ur po zaužitju se prebavne poti odprejo, a brez driske – izkušnja se kaže v izdatnejšem in pogostejšem odvajanju. V črevesju lahko zastaja do 1–3 kg blata, ki se ob rednem uživanju zmanjša.

Ko slivo zaužijemo, se probiotične snovi naselijo v prebavnem traktu, vzpostavijo interakcijo z obstoječimi mikroorganizmi in ohranjajo ravnovesje črevesne mikrobiote. Ta proces pozitivno vpliva na prebavo in splošno zdravje.

Dolgotrajne koristi fermentirane slive

  • Probiotiki modulirajo imunski sistem in pomagajo vzpostaviti uravnotežen odziv.
  • Krepijo črevesno pregrado, zmanjšujejo prehod škodljivih mikroorganizmov v krvni obtok in s tem tveganje za vnetja.
  • Fermentirajo vlaknine, ki jih telo ne more prebaviti, in jih pretvarjajo v biološko uporabne snovi.
  • Alkalizirajo telo, uravnavajo pH in zmanjšujejo kislost, povezano z različnimi zdravstvenimi težavami.

Priporoča se vsaj enomesečna kura letno za čiščenje črevesja in vzpostavitev optimalne flore. Po potrebi lahko naredite daljšo kuro ali več krajših.

Kaj je Share Original®?

Share Original® je fermentirana japonska sliva, izdelana po tradicionalnem japonskem receptu. Postopek fermentacije poteka 30 mesecev v posebej nadzorovanem okolju, kar zagotavlja najvišjo kakovost. Po fermentaciji se sadeži posušijo, valjajo v mešanici zdrobljenega sezonskega sadja in pakirajo v embalažo, kjer se proces zorenja nadaljuje.

Fermentirani izdelki Share so:

  • popolnoma rastlinski in veganski,
  • brez glutena in laktoze,
  • izdelani po tradicionalnih postopkih z ISO certifikatom,
  • testirani in potrjeni s strani neodvisnih inštitutov.

Vsak sadež je naravno edinstven. Share Original® je cel sadež, vključno s peško, ki jo ob zaužitju odstranite.

Zakaj izbrati Share Original®?

Slive rastejo divje v naravnem rezervatu, obirajo jih mali kmetje, kar zagotavlja trajnostno in pošteno proizvodno verigo. Izdelek ne vsebuje konzervansov, saj je naravna fermentacija dovolj za dolgoročno stabilnost.

Izkoristite tisočletno tradicijo Daljnega vzhoda in uživajte v enem najbolj blagodejnih živil našega časa, ki bo poskrbelo za boljše počutje, več energije in zdravo prebavo!

Novice