Zakaj so Japonci vitki?

Zakaj so Japonci vitki?

Feb 10, 2024Robert Polanec

Zakaj so vsi Japonci vitki?

Novinarka programa Galileo Maike potuje v Tokio. Tam ne označujejo živil, vendar imajo med vsemi industrializiranimi državami najmanj ljudi s prekomerno telesno težo. Toda kakšna je skrivnost te diete?

Japonci, ki imajo le 3,7 % prekomerne telesne teže, so najbolj vitek narod na svetu. Galileo je preveril, čemu je to mogoče pripisati, in odkril nekaj razlik v naši prehrani.

Tako kot pri nas doma, je tudi na Japonskem podobno: povprečna družina sedi skupaj pri zajtrku, nato se vsak odpravi na svojo pot od službe do šole, zvečer pa spet sedejo skupaj za mizo. To se nam ne zdi veliko drugačno, zakaj je na primer Nemčija deseti narod na svetu, ki ima največ prekomerne telesne teže, in v čem je skrivnost Japoncev?

Ena od vidnih značilnosti je na primer pšenica, ki se je na Japonskem skoraj popolnoma izogibajo, medtem ko mi pšenične izdelke mečemo naokoli. To se začne s pšeničnim zdrobom in nadaljuje z vsemi okusnimi izdelki, ki vsebujejo to žito.

Druga razlika je v raznolikosti hrane, saj na Japonskem velja, da čim več različnih živil je na voljo, tem več pomembnih hranil prejme telo, kar med drugim preprečuje željo po določenih izdelkih. Na Japonskem jedo tudi sladkarije, ki pa se ne razlikujejo veliko od naših.

Sveže pripravljena hrana je seveda nekaj drugega, prav tako skrbno pripravljen zajtrk s toplo juho in različnimi manjšimi porcijami, seveda ne z nožem in vilicami, temveč s palčkami, kar samodejno omogoča uživanje manjših porcij, saj počasno prehranjevanje daje občutku sitosti dovolj časa, da se pravočasno pojavi.

Obstaja veliko različnih skrivnosti, ki bi skupaj lahko pripeljale do želenega uspeha, saj so ne zaman najtanjši narod na svetu. Tukaj je videoposnetek iz Galilea, uživajte!

To juho miso lahko pripravite v samo 25 minutah. In že se lahko veselite, kaj vas čaka. V nasprotju z večino juh miso, ki so po navadi nekoliko dolgočasnega okusa, boste nad to različico navdušeni. Nič ni podobno japonskemu izvirniku.

Novice