Naši možgani so to, kar jedo
Čokolada pomaga proti stresu, ribe pa vas naredijo pametne - toda ali je v teh ljudskih modrostih kaj resnice? Nove znanstvene ugotovitve kažejo, da naša prehrana neposredno vpliva na naše duševno zdravje in duševno stanje.
Ali sladica s sladkornim posipom, hamburgerji, pice, hot dogi, brezalkoholne pijače in podobno res poskrbijo, da se naše sive celice stopijo? Ste to, kar jeste! Med prehrano in vedenjem je že od nekdaj tesna povezava. Raziskave po vsem svetu trenutno dokazujejo, da je v tej starodavni modrosti veliko resnice.
Posnetek je v nemškem jeziku, priporočamo vklop podnapisov.
V Združenem kraljestvu je na primer študija v zaporu pokazala, da so bili zaporniki, ki so jemali vitaminske dodatke, manj nagnjeni k nasilju. V Nemčiji pa je psiholog na univerzi v Lübecku dokazal, da sestava zajtrka vpliva na socialno vedenje. Toda kaj se v resnici dogaja v možganih, če na jedilniku namesto marmelade izberemo med in namesto klobase ribo? Znanstveniki po vsem svetu skušajo to natančno ugotoviti. Nevrohrana je ime za znanstveno panogo na stičišču med nevrologijo in prehransko znanostjo. Poskusi s podganami in muhami omogočajo nova spoznanja o našem prehranjevalnem vedenju. Tako na primer uživanje nezdrave hrane ne vodi le do debelosti pri laboratorijskih podganah, temveč neposredno vpliva tudi na njihovo spominsko zmogljivost. Številni znanstveniki so prepričani, da so vplivi nezdrave prehrane na možgane delno odgovorni za veliko število ljudi s prekomerno telesno težo v zahodnih industrializiranih državah. Vloga črevesne flore je znana že nekaj časa, vendar znanstveniki trenutno odkrivajo še druge povezave. „Hrana za možgane“, na primer: tako imenovana sredozemska prehrana naj bi bila najboljša hrana za male sive celice. Maščobne kisline omega-3, ki jih najdemo na primer v ribah, ščitijo živčne celice in so bistvene za razvoj možganov - kajti možgani so to, kar jedo! Dokumentarni film Raphaëla Hitierja (F 2018, 53 min)