Dodatek cinka izboljša upravljanje telesne teže, vnetne markerje in odpornost na inzulin pri debelih osebah: randomizirana, s placebom nadzorovana dvojno slepa študija
Ozadje:
Ta študija je bila zasnovana z namenom ugotoviti, ali dodatek cinka lahko okrepi učinke diete z zmanjšanim vnosom kalorij (RCD) pri obravnavi debelosti.
Metode in materiali:
Randomizirana, dvojno slepa klinična študija je bila izvedena na 40 debelih osebah, ki so naključno prejele cinkove dodatke (30 mg/dan) ali placebo v obdobju 15 tednov. Obe skupini sta sledili dieti z zmanjšanim vnosom kalorij (~300 kcal manj od ocenjenih energijskih potreb). Med trajanjem študije so bile izvedene antropometrične meritve, določeni biokemični markerji, apetit in vnos hrane.
Rezultati:
Zmanjšanje telesne mase, indeksa telesne mase (BMI), obsega pasu in obsega bokov je bilo v skupini z dodatkom cinka statistično pomembno večje kot v placebo skupini (p = 0,032, 0,025, 0,003 in 0,0001). V skupini z dodatkom cinka so opazili tudi nižje koncentracije visoko občutljivega C-reaktivnega proteina, apelina, homestatskega modela za oceno odpornosti na inzulin (HOMA-IR) in nižji indeks apetita v primerjavi s placebo skupino (p = 0,0001, 0,001, 0,031 in 0,001).
Zaključek:
Študija nakazuje, da ima dodatek cinka v kombinaciji z dieto z zmanjšanim vnosom kalorij ugodne učinke na zmanjšanje antropometričnih meritev, vnetnih markerjev, odpornosti na inzulin in apetita pri debelih osebah. Dodatek cinka lahko igra učinkovito vlogo pri obravnavi debelosti.
Registracija študije:
Ta klinična študija je registrirana na clinicaltrials.gov pri Nacionalni medicinski knjižnici ZDA (NCT02516475).