Vplivi izvlečka grozdnih pešk
Vplivi izvlečka grozdnih pešk (Vitis vinifera) na vnetne markerje, nevropeptid Y, antropometrične meritve in apetit pri debelih ali prekomerno težkih osebah: Randomizirana klinična študija
Ozadje: Izvleček grozdnih pešk (GSE) je naravno prehransko dopolnilo, znano po svojih številnih koristih za zdravje, vključno s protivnetnim delovanjem. Cilj te študije je bil oceniti vpliv dodatka GSE na vnetne markerje, nevropeptid Y, antropometrične meritve in apetit pri debelih ali prekomerno težkih osebah.
Metode in materiali:
Randomizirana, dvojno slepa klinična študija je bila izvedena na 40 debelih ali prekomerno težkih osebah, ki so po naključju prejele GSE (300 mg/dan) ali placebo v obdobju 12 tednov. Obe skupini sta bili na dieti z zmanjšanim vnosom kalorij (RCD) (približno 250 kcal manj od ocenjenih energijskih potreb). Med trajanjem študije so bile izvedene antropometrične meritve, določeni biokemični biomarkerji in ocena vnosa hrane.
Rezultati:
Zmanjšanje telesne mase, indeksa telesne mase (BMI), obsega pasu in razmerja pas-boki je bilo v skupini z GSE statistično pomembno večje kot v placebo skupini (p = 0,045, 0,033, 0,029 in 0,021). Nižje ravni nevropeptida Y, tumorskega nekrotičnega faktorja alfa in visoko občutljivega C-reaktivnega proteina so bile ugotovljene v skupini z GSE v primerjavi s placebo skupino (p = 0,041, 0,001 in 0,034).
Zaključek:
Dodatek GSE v kombinaciji z RCD ima pozitivne učinke na zmanjšanje antropometričnih meritev in vnetnih markerjev pri debelih ali prekomerno težkih osebah ter lahko igra učinkovito vlogo pri zdravljenju debelosti.
Ključne besede: NPY; TNF-α; izvleček grozdnih pešk; hs-CRP; vnetje; debelost.