Vitamini in minerali so snovi, ki so potrebne za življenje. Ker človeško telo ne zmore zgraditi vitaminov in mineralov, je od vsakega posameznika odvisno ali bo dnevno zaužil dovolj vitaminov in mineralov, saj imajo le ti pomembno vlogo pri delovanju našega organizma.

Uravnotežena zdrava prehrana, ki vključuje sveže – lokalno sadje in zelenjavo, je prva stopnja, ki nas bo pripeljala do zdravega in vitalnega organizma.

V kolikor naše prehranjevanje temelji na hitri hrani, pekovskih in mlečnih izdelkih, je vsekakor priporočljivo, da najprej preverimo ali je naše telo v bazičnem ali kislem stanju.

V kolikor ugotovimo, da je naše telo zakisano, bi bilo dobro, da se najprej lotimo čiščenja telesa. Ko bo telo v bazičnem stanju, se bodo vitamini in minerali lažje absorbirali v telo in opravljali svojo vlogo v telesu.

Kako pa sploh vemo, da nam manjka določenih mikrohranil?

V kolikor smo bledi, utrujeni, izčrpani, lahko posumimo na pomanjkanje železa. Podobne simptome izraža pomanjkanje Vitamina D. Nespečnost, nervoza, glavobol, mišični krči,...vzrok za slednje simptome je lahko pomanjkanje magnezija. Slabi lasje, lomljivi nohti, pogosti prehladi in viroze, vzrok lahko najdemo v pomanjkanju cinka.

Vsekakor je dobro, da se ob zgoraj omenjenih in podobnih simptomih, obrnemo na osebnega zdravnika, ki nas običajno napoti na krvni test.

Kako poskrbimo za primeren vnos mikrohranil?

Ko na podlagi simptomov in krvnega testa, ugotovimo kateri vitamini in minerali nam primanjkujejo, lahko spremenimo prehrano ter izberemo kakovostno prehransko dopolnilo.

Na trgu imamo veliko pripravkov, sestavljenih iz mešanice različnih vitaminov in mineralov. Ponavadi so vsebnosti posamezne učinkovine takšnega multimixa dopolnila, izredno nizke. V kolikor imamo primanjkljaj določenega mikrohranila, je najbolje izbrati samo tisto mikrohranilo, ki nam ga primanjkuje.

Prav zato imamo v Roberteki posamezna mikrohranila z visokimi vsebnostmi željene učinkovine, ki ne vsebujejo glutena, barvil, konzervansov in sintetičnih dodatkov. Takšni vitamini in minerali so najboljši.

Vitamini in minerali, ki imajo v telesu najpomembnejšo vlogo:

Vitamin D3: Mi mu pravimo iskrica življenja v človeškem telesu. Nivo Vitamina D3 lahko izmerimo na krvi. Rezultati krvne preiskave se izražajo v enotah nanog/ml. Pomanjkanje Vitamina D3 je pereč problem ljudi, ki živimo oddaljeno od Ekvatorja.

Vitamin C: Antioksidant, vojak v našem organizmu, ki nudi podporo imunskemu sistemu. Potrebe po C vitaminu so izredno velike. Ker gre za vitamin, ki je topen v vodi, je dobro, da izberemo vitamin C, ki se v telesu sprošča 24 ur. Eden takšnih je Vitamin Ester C, by Roberteka.

B komplex: Skupnina B vitaminov, katerih skupna naloga je, ohranjanje normalnega delovanja živčnega sistema. Zraven skupne naloge, ima posamezen vitamin B pomembno funkcijo.

Magnezij: Pomanjkanje magnezija se lahko kaže kot utrujenost, nespečnost, depresija, mišični krči, glavobol in migrena. Magnezij igra pomembno vlogo pri ohranjanju zdravih kosti in zob.

Železo: Če v krvi ni dovolj železa, naše telo ne more dobiti dovolj kisika. Pomanjkanje železa je zelo pogosto, kljub temu pa precej ljudi ne ve, da ima anemijo.

Cink: nujno potreben element za normalno rast in razvoj organizma. Potreben je za okušanje in vonjanje. Še posebej pri otrocih, ki rastejo in se razvijajo, je pomembno, da skrbimo za zadostno količino hrane ali dopolnil, ki vsebujejo cink.

Blog pripravila: Maja Krajnc