Želodova kava je odličen nadomestek kave, ki je zelo zdravilen.

Jesen je potrkala na naša vrata in nas obdarila z obilo plodov in sadja. Naše Pohorje je polno mogočnih hrastov, ki v enem letu lahko proizvedejo veliko količino želodov. Na to kakšna bo letina, ima seveda vpliv vreme.

Če dobro pomislim, je uporaba želoda, dokaj nepoznana, a resnica je, da so uporabo želoda poznali že v stari antični Grčiji.  Prav tako so želod, kot živilo uporabljali Indijanci v Severni Ameriki.

Kakšne pa so značilnosti želoda, ko ga uporabljamo kot živilo?

Želod ima zelo nizek glikemični indeks in vsebuje veliko naravnih sladil.

ŽELODOVA KAVA

Iz želoda lahko pripravimo odličen kavni nadomestek, Želodovo kavo. Pripravo kavnega nadomestka je opisal že Ivan Kunzle v knjigi zdravilna zelišča iz leta 1914. O kavnem nadomestku je govoril in pisal tudi znani nemški župnik Sebastian Kneipp.

Priprava kavnega nadomestka, želodova kava:

Naberemo zrele želode, ki so pravkar odpadli ali gredo brez težav iz vej, izločimo takšne, ki so poškodovani ali z luknjicami, nato jih posušimo. Razporedimo jih po pladnju in jih pustimo na soncu, ponoči jih pospravimo v zaprt prostor. Sušimo jih tako dolgo, da se vsi obarvajo na rjavo in, da so res suhi. V kolikor ne bodo suhi, podo splesneli.

Suh želod olupimo, narežemo ali zdrobimo na koščke velikosti kavnega zrna. Želod nato shranimo, najbolje, v steklenih posodah s pokrovom, ali v platnene vrečke, v hladnem in suhem prostoru in ga uporabimo v roku treh mesecev.

Želod v velikosti kavnih zrn pražimo v ponvi, na majhnem ognju, da dobi temno rjavo barvo. Pozorni smo, da ni preveč pražen, saj takrat izgubi okus in zdravilni učinek.

Popražena zrnca ne smemo mleti, ampak jih takoj po praženju v možnarju, stolčemo v prah.

Iz tako pripravljenega prahu, si lahko skuhamo želodovo kavo.

Priprava želodove kave, kot kavni nadomestek

Na 2 dcl vrele vode odmerimo eno do dve čajni žlički želodovega prahu oz. želodove kave. Vodo zavremo, odstavimo iz ognja in vmešamo želodovo kavo.  Počakamo 3 do 5 minut. Po želji dodamo sladkor in šele nato mleko. Okus želodove kave lahko dopolnimo s cimetovim ali ingverjevim posipom.

Priprava želodove kave, za zdravilne namene

V 0,5 l vroče vode dodamo dve do tri žlice želodovega prahu in kuhamo 10 minut na majhnem ognju. Precedimo in pijemo dvakrat na dan. 

Tako pripravljen napitek, topel ali hladen, pijemo vsako dnevno, dalj časa. Lahko ga tudi grgramo (pri vnetjih ustne votline ali grla) ali uporabimo zunanje (kot obkladek pri vnetju kože ali glivicah).

Usedlino, ki ostane pri kuhanju, lahko dodamo v smuti, jogurt, kosmiče, palačinke,...

Zdravilni učinki želodove kave

  • Uravnava krvni tlak
  • Uravnava krvni sladkor
  • Uravnava delovanje ščitnice
  • Pomaga pri vnetju mehurja
  • Pomaga pri težavah s prebavo
  • Blaži bolečine v kosteh
  • Izboljšuje imunski sistem in deluje razkuževalno
  • Pomaga pri boreliozi

Želodova kava je kavni nadomestek. Ker je brez kofeina in ne povzroča nervoze in nespečnosti. Je brez glutena, zdrava in zelo hranilna. Vsebuje ogljikove hidrate, vlaknine, maščobe, beljakovine, sladkor in natrij.

Želodova kava je primerna za vse starosti, od otroških do starejših let.