Hladno stiskana pasja hrana je oznaka za pelete.

Naj takoj na začetku, pojasnimo razliko med peletirani hrano (peleti) – hladno stiskana hrana za pse in briketirano hrano (briketi).

Prva bistvena razlika med peleti in briketi je, toplotna obdelava.

Hladno stiskana hrana za pse, je obdelana na nižji temperaturi. Za izdelavo peletov se stiska surovine do temperature 75 °C, medtem, ko so briketi ekstrudirani, obdelani pri temperaturi priblžno 150 °C. Tako kot nam je znano, da se pri pripravljanju obrokov za ljudi, pri višjih temperaturah izgubi prisotnost hranil v hrani, je logično, da ekstrudiranje hrane za pse, povzroči izgubo hranil, zlasti maščob in vitaminov, ki jih morajo nato umetno nadomeščati. Zraven tega obdelava hrane na tako visokih temperaturah spremeni sestavo določenih hranilnih snovi. Takšna hrana, vašemu psu sicer napolni želodec, pes pa s tem ne dobi pomembnih hranilnih snovi, ki jih potrebuje za zdravo in aktivno življenje.

Druga bistvena razlika med peleti (hladno stiskana hrana za pse) in briketi je, prebava hrane.

Ker je hladno stiskana hrana za pse, obdelana na bistveno nižji temperaturi, je proces prebave posameznega obroka, veliko bolj naraven. Peleti se razgrajujejo optimalno, in v želodcu ne lebdijo, ter tako ne povzročajo napihnjenosti.

Medtem, ko briketirana hrana (briketi) nase vežejo velike količine tekočine. Posledično se takšna hrana v želodcu napihne, in nato potrebuje veliko časa za razgradnjo.

Tretja bistvena razlika med peleti in briketi je, rok trajanja hrane.

Peletirana hrana za pse (hladno stiskana hrana za pse), ima bistveno krajši rok trajanja, kot briketirana hrana (briketi). To pomeni, da peletirani hrani niso dodani konzervansi in aditivi, ki podaljšujejo rok uporabe.

Da pa vse našteto ne ostane le na papirju, (saj vemo, da papir lahko prenese vse), lahko sami naredite preizkus, kako se v želodcu psa obnaša hladno stiskana hrana za pse (peleti) in kako briketirana hrana (briketi).

Za preizkus potrebujete dva kozarca, brikete, pelete in toplo vodo (želodec živali je topel).

V prvi kozarec napolnjen z toplo vodo spustimo pelete (hladno stiskana hrana za pse), takoj lahko opazite, da peleti potonejo, ne priplavajo na površje. Hrana bo, v roku dvajsetih minut razpadala.

V drugi kozarec napolnjen z toplo vodo spustimo briketirano hrano za pse (brikete). Ko hrano spustimo v kozarec, ta plava po površju, ne potone na dno, voda postane sluzasta. Omenjena hrana, bo še po dveh urah plavala na površju, zraven tega bo še napihnjena. Proces razpadanja takšne hrane traja od dveh do desetih ur.

Kaj se dogaja v želodcu psa ob zaužitju briketirane hrane?

Briketirana hrana je, kot smo že omenili, v strojih izpostavljena visokim temperaturam in visokemu pritisku. Brikete med samo proizvodnjo, pomažejo s hranilnimi snovmi, zato je površina briketov zelo mastna (in voda v kozarcu, kjer smo opisovali preizkus, sluzasta. Hrana ne potone, plava na površju). Želodčna kislina, takšne hrane ne more razgraditi, ostanki hrane ostanejo na stenah želodca in v kombinaciji s sluzjo oblikujejo bakterije. Zaradi teh bakterij lahko psi zbolijo. Psi so žal, lahko izpostavljeni enakim boleznim kot ljudje.

Kako izbrati kakovostno briketirano hrano za pse?

Pri nas v Roberteki vam ponujamo hladno stiskano hrano za pse DOGienal, ki ne vsebuje žitaric, ampak vsebuje dragocena hranila ter tako dosega vse karikaristike, ki jih mora dosegati visoko kvalitetna hladno stiskana hrana za pse.

Hladno stiskana hrana za pse, mora vsebovati visok delež mesa, ogljikove hidrate z nizkim glikemičnim indeksom. Sestavine so naravne, brez dodanih konzervansov in umetnih barvil.

Prisotne morajo biti zdrave maščobe, ki so vir esencialnih maščobnih kislin, Omega - 3 in Omega - 6.

Hladno stiskana hrana za pse DOGienal, vključuje tudi naravne vitamine (grah, jabolka, brusnice, paradižnik), minerale in antioksidante. Nujna je prisotnost vlaknin (laneno seme), ki so pomembne za prebavo, saj čistijo črevo in so hkrati hrana za bakterije v debelem črevesu. Zdravo črevesje je pomembno za močen imunski sistem, lepo dlako in zdrave zobe.

Delež mesa, ki ga naj vsebuje hladno stiskana hrana za pse, naj bo minimalno 60%. DOGienal, hrana za pse vsebuje kar 71% svežega piščanca.

Hladno stiskana hrana za pse DOGienal, vsebuje tudi glukozamin in hondroitin.

Glukozamin je protin, ki je naravno prisoten v kosteh in kostnem mozgu. Glukozamin pomaga pri izgradnji hrustanca (trdno vezivno tkivo, ki se nahaja na kosteh v bližini sklepov). Dobro je, da glukozamin vključen v prehrano vašega psa, že v zgodnji dobi odraščanja, na tak način se boste izognili zgodnji degeneraciji sklepnega tkiva in hrustanca pri vašem psu.

Hondroitin je snov, ki je naravno prisotna v sklepih. Njegova naloga pa je, dovajanje sklepne tekočine v hrustanec. Lajša bolečine v sklepih.

Kako pa je z doziranjem hladno stiskane hrane za pse?

Hladno stiskana hrana za pse ne vsebuje toliko zraka kot briketirana hrana za pse, zato bo morda vaš ljubljenček prve dni nejevolno stokal ob pogledu na svojo posodo. Hrane bo manj in po obroku bo imel občutek lakote. Vendar brez skrbi, na kvalitetno hladno stiskano hrano DOGienal se bo hitro navadil. Količinsko bo pojedel manj hrane, vendar bo ta hrana bogata s hranilnimi snovmi. Le te bodo vašemu psu omogočile VZDRŽLJIVOST, VITALNOST, ZDRAVJE IN MOČ!

Naši psi za zdravo in kvalitetno življenje potrebujejo kakovostno prehrano.

Hladno stiskana hrana za pse DOGienal je:

  • Hladno stiskana – ohranja biološko vrednost sestavin.
  • Vsebuje piščanca iz proste reje.
  • Brez barvil, konzervansov.
  • Brez glutena.
  • Vsebuje glukozamin in hondroitin.
  • Primerna hrana za vse pasme in starosti.