Aminokisline sestavljajo beljakovine, ki predstavljajo več kot 20% našega telesa. Pomembno vlogo imajo pri prebavi, izgradnji hrustanca, krvnih celic, kosti, hormonov, številnih nevrotransmiterjev, ki vplivajo na telesne funkcije ter dobro počutje.

Naravno obstaja dvajset glavnih aminokislin, ki jih delimo v tri skupine:

 • Esencialne aminokisline
 • Neesencialne aminokisline
 • Pogojno esencialne aminokisline

Kako pa se aminokisline razlikujejo od beljakovin?

Beljakovine sestavljajo dolge kompleksne verige aminokislin, ki so med seboj povezane. Ko zaužijemo beljakovine, se le te razgradijo na posamezne aminokisline in se nato ponovno sestavijo v novo specifično beljakovino, glede na potrebe posameznega telesa.

Esencialne aminokisline so gradniki beljakovin, poznamo jih osem, organizem jih sam ne more sintetizirati, zato jih moramo nujno pridobiti s hrano. Naša vsakodnevna prehrana mora biti zelo uravnotežena in dopolnjena z vsako od esencialnih aminokislin, saj pomanjkanje le teh lahko negativno vpliva na splošno zdravje.

Na našo srečo obstaja dovolj živil, ki vsebujejo esencialne aminokisline. Sem spadajo meso, ribe, morski sadeži, jajca, mlečni izdelki in živila iz rastlinskih virov, ki vključujejo cel spekter esencialnih aminokislin, npr. soja, kvinoja in ajda.

Torej že sama beseda esencialne aminokisline pove, da so nujno potrebne za naše telo.

Esencialne aminokisline so:

 • L-LIZIN
 • L-THREONIN
 • L-METIONIN
 • L-VALIN
 • L-IZOLEVCIN
 • L- LEVCIN
 • L- FENILANIN
 • L-TRIPTOFAN

(Predpona L v imenu esencialne aminokisline pomeni, da je struktura aminokisline v prehranskem dopolnilu identična naravni strukturi).

Naloge in lastnosti Esencialne aminokisline so:

Esencialna aminokislina Lyzin je eden izmed gradnikov kolagena. Ker se kolagen sam po sebi po 25. Letu starosti obnavlja bistveno počasneje, postane naša koža ohlapna, gube postajajo izrazitejše. Kolagen ima med drugim pomembno vlogo tudi pri samem ožilju. Žile so namreč »položene« v kolagen, zato je bistvenega pomena, da skrbimo za obnovo kolagena po 25. Letu starosti. V nasprotnem primeru postanejo žile vedno bolj toge, neelastične, na ožilju se začnejo pojavljati drobne razpoke. Možgani te razpoke registrirajo in pošljejo jetrom signal, da je potrebno te razpoke pokrpati in jetra začnejo ustvarjati holesterol. Lizin ima pomembno vlogo pri izgradnji mišic, je hrana za mišice. Hkrati ima Lizin tudi protivirusne učinke, preprečuje izbruhe herpesa.

Esencialna aminokislina Threonin pomaga pri presnovi maščob in pomaga ohranjati zdravo psihično stanje človeka. Je nujna aminokislina za zdravo kožo in lase, saj je del sklenine in elastana.

Esencialna aminokislina Metionin prispeva k normalni absorbciji selena in cinka ter odstranjuje težke kovine iz telesa. V primeru pomanjkanja esencialne aminokisline Metionin se pogosteje pojavljajo kožna obolenja, opaziti je mogoče težave pri izgorevanju maščob.

Esenciala aminokislina Valin igra pomembno vlogo pri duševnem zdravju posameznika. Pogosto po Valinu posežejo športniki za regeneracijo tkiv in povečanje energije.

Esencialna aminokislina Izolevcin je prisotna predvsem v mišičnem tkivu in nadzira raven energije. Starejši ljudje trpijo za večjim pomanjkanjem esencialne aminokisline Izolevcin kot mlajši, kar lahko povzroči izgubo mišic in tresavico. Izolevcin uravnava krvni sladkor in proizvodnjo hormonov ter pomaga pri celjenju ran.

Esencialna aminokislina Levcin igra ključno vlogo pri proizvodnji rastnega hormona. Gre za pomembno aminokislino v sintezi beljakovin. Pomanjkanje esencialne aminokisline Levcin lahko povzroči težave s kožo, lasmi in utrujenostjo. Levcin se zelo hitro razgradi v telesu in se pretvori v glukozo kot neposreden vir energije mišicam med vadbo.

Esencialna aminokislina Fenilanin - pomanjkanje esencialne aminokisline Fenilanin je sicer redko, vendar ko pride do pomanjkanja, se to lahko odraža na spominu, utrujenosti. Pojavljajo se ekcemi. Naše telo pretvori Fenilanin v Tirozin, ki je nujen za pravilno delovanje možganov.

Esencialna aminokislina Triptofan je ključna aminikislina, iz katere telo gradi melatonin in seratonin. Seratoninu pravimo tudi hormon sreče, sicer pa vpliva na apetit in spanec. Melatonin je človeku lasten hormon, ki je odgovoren za kvaliteto spanja in obnovo telesa. Triptofan vpliva na občutek pomirjenosti.

Kaj sploh so MAP®aminokisline?

Gre za prehransko dopolnilo tipa OKA (optimalna kombinacija aminokislin), kar predstavlja slovensko inačico angleške kratice MAP.

Prehransko dopolnilo MAP® (Master Amino Acid Pattern), vsebuje vseh 8 esencialnih aminokislin. Vsaka posamezna tabletka vsebuje esencialne aminokisline v patentirani sestavi MAP® (US Patent # 5.132.113), ki zagotavlja 99% neto izkoristek dušika (NNU). To predstavlja mnogo večji izkoristek kot ga je mogoče doseči pri običajni beljakovinski prehrani.

Leta 2003 so na inštitutu INRC izvedli raziskavo, kakšen je neto izkoristek dušika pri sledeči hrani:

Kokošja jajca 48%

Soja 17%

Mleko, sirotka ali kazein 16%

Raziskava je pokazala, da je beljakovinska prehranjenost organizma ob dodajanju MAP® aminokisline najučinkovitejša, obremenitev ledvic in jeter z dušičnimi odpadki presnove beljakovin pa najmanjša. Z uživanjem prehranskega dopolnila MAP®aminokisline se namreč le 1% aminokisline spremeni v odpadke, ko uživamo običajno beljakovinsko prehrano pa večina.

MAP® aminokisline ne vsebujejo gensko spremenjenih organizmov, konzervansov, vezivnih snovi, mlečnih izdelkov oziroma hrane živalskega izvora, maščob, natrija, kvasa, žitaric, soje, riža.

Zakaj je smiselno uživati prehransko dopolnilo MAP® aminokisline?

Beljakovine so zelo pomembne, saj niso le gradniki naših mišic. Vsi hormoni, encimi, hemoglobin, imunoglobolini so beljakovine. Žal pa so beljakovine težje presnovljive. Prebavni organi potrebujejo najmanj tri ure, da jih razgradijo na njihove osnovne sestavine – aminokisline. Težava se nadaljuje tudi v celični presnovi, saj več kot polovica aminokislin  celice ne izkoristijo za izgradnjo lastnih beljakovin. Naše telo jih zato razgradi in spremeni v toksične dušične odpadke.

Uživanje beljakovin rastlinskega izvora je varnejše, a njihov izkoristek ne presega 18%.

Esencialne Aminokisline v prekranskem dopolnilu MAP® aminokisline  se pridobivajo izključno iz stročnic (leče), s pomočjo fermentacije in jih sestavijo v prehranski dodatek, ki omogoča kar 99% neto izkoristek (Luca - Moretti, 1998).

Presnovnih odpadkov skoraj ni (1%). VIR: Optimizacija beljakovinske prehrane  s prehranskimi dopolnili tipa OKA, povzetek raziskave, DR. Iztok Ostan.

V prehranskem dopolnilu MAP® aminokisline so uporabljene povsem očiščene esencialne aminokisline (v kristalni obliki), v razmerju, ki je bilo dokazano kot najboljše oziroma najučinkovitejše za človekove prehranske potrebe.

Pozitivni učinki jemanja MAP® aminokisline pri raznih boleznih oziroma uporaba v zdravstvu.

Najdaljše izkušnje z uporabo MAP® aminokisline imajo v inštitutu INRC (International Nutrition Research Center) na Floridi. Lekarne so ta prehranski dodatek začele prodajati najprej v Italiji (1993), kjer je (po podatkih dr. Luca Morettija) bilo leta 2004 evidentiranih že več kot 7000 zdravnikov, ki so ga priporočali.

MAP® aminokisline so priporočali pri opešani funkciji jeter in ledvic, pri obolenju prebavil, pri sladkorni bolezni, pri prehranski intoleranci, pri zdravljenju slabokrvnosti zaradi pomanjkanja železa, itd.

MAP®  aminokisline so preverjeno brez negativnih stranskih učinkov. Izdelek se priporoča tudi  nosečnicam, bolnim in oslabelim starostnikom. Priporoča se tudi v primeru shujševalnih diet, v času kirurških posegov ter poškodb.