Po kalciju in fosforju je žveplo tretji najbolj pogosti mineral v telesu. Skoraj polovico vsega žvepla v telesu vsebujejo koža, kosti in mišice.

 

MSM je okrajšava za organsko obliko žvepla. To je oblika v kateri se žveplo pojavlja v vseh živih organizmih in v kateri je biološko aktivno.

 

MSM nastaja pri rasti alg v oceanih. Alge in različni planktoni absorbirajo velike količine anorganskega žvepla iz morske vode v enostavno, organsko vezano obliko. MSM je dobro topen v vodi, zato se skoncentrira v atmosferski vodni pari in se z dežjem vrne na zemljo. Korenine rastlin zelo hitro zberejo in koncentrirajo te vire žvepla. Zaradi tega procesa deževnica vsebuje velike količine MSM-ja.

 

MSM posledično najdemo tudi v prehrani:

  •  v svežem sadju in zelenjavi
  •  v surovem mleku
  •  v nekaterih žitaricah

 

 

Najverjetneje boste rekli: uživam sveže sadje in zelenjavo, pijem mleko, jem mlečne izdelke, torej mi ne primanjkuje MSM – ja v telesu, pa imam kljub temu težave z kožo, lasje so slabi, nohti se lomijo, boleham za revmatitisom, pojavljajo se mi vse vrste alergij,....in še bi lahko našteval/a.

 

 

 

 

 

MSM je hlapljiv in se med pripravo hrane, ko se le ta segreva in pasterizira, izredno hitro izgubi.

Veliko se ga izgubi že v procesu predelave in skladiščenja, preden pride na police trgovin. Hrana, ki jo danes uživamo ni enaka kot je bila pred leti. Živali so krmljene s suhimi in umetnimi krmili, večina industrijske prehrane je toplotno obdelane, obsevane in/ali zamrznjene. Uživanje takšne prehrane pa privede do kroničnega pomanjkanja MSM – ja. Posledice pomanjkanja MSM-ja se v redkejših primerih kažejo pred 25 letom, z leti pa pogosto privedejo do težav s sklepi, skleroza mišic, artritisa, težav z kožo, lasmi,....

 

Komu je namenjeno prehransko dopolnilo MSM?

Uživati ga morajo predvsem ljudje , ki uživajo predelano, v trgovskih centrih kupljeno zelenjavo in mlečne izdelke. Z zadostno količino tega minerala se telo bolje zdravi in ohranja vitalnost. 
Največ lahko naredimo zase, če ga začnemo preventivno uživati že pred 30 letom. Najbolj neposredno izboljšanje pa ob uživanju občutijo ljudje, ki jih že pestijo zgoraj omenjene težave, če nastanejo kot pomanjkanje tega minerala. Izboljšanje se pokaže že v 30-60 dneh vsakodnevnega vnosa priporočenih količin (izdelovalci jih navajajo na izdelku), včasih že prej.

 

Ljudje, ki začnejo uživati MSM lahko po prvem tednu občutijo nekatere simptome raztrupljanja. Ti simptomi se lahko kažejo v rahli driski, glavobolu, utrujenosti, kožnih izpuščajih. Močnejši kot so simptomi, več toksinov je bilo shranjenih v vašem telesu in bolj je bil MSM potreben za čiščenje vašega telesa. Če se pojavijo ti simptomi odmerek zmanjšajte in ga postopoma povečujte, dokler simptomi izginejo.

 

Blog pripravila: Maja