Kordiceps goba - Biologi so fascinirani, poglejte zakaj…

Zajedalec ali goba?

Kordiceps goba (Cordyceps) je sladkega okusa, ki raste v goratih predelih Tibeta in je zaradi svoje uporabne vrednosti še danes velikega pomena v vzhodni tradicionalni medicini.
V naravnem okolju raste 14 dni v letu in posušena tehta le 0,3 grame. Zaradi redkosti in težke dostopnosti terena njena cena dosega vrtoglave višine (nekaj tisoč EUR/kg).
Prvi zapisi o njenih učinkih segajo v 15. stoletje, ko so pastirji ugotovili, da so bile živali, ki so uživale gobe Cordyceps, bolj odporne in so dosegale višjo starost. Zanimanje za to izredno gobo pa je na zahodu naraslo po letu 1993, ko so na športnih igrah v Pekingu na Kitajskem tri kitajske športnice podrle svetovne rekorde v teku na 1.500, 3.000 in 10.000 metrov. Po preiskavi se je izkazalo, da niso uživale nedovoljenih poživil, temveč pripravke iz gobe Cordyceps. S tem je povpraševanje po gobi skokovito naraslo in posledično tudi njena cena.
Z uvedbo postopka umetne gojitve te vsestranske gobe, so se tržne cene umirile in postala je dostopen proizvod, ki je vse bolj iskan.

 

|VIDEO| Izjemno - Poglejte kako nastane Kordiceps goba:

 

Goba Cordyceps vsebuje širok nabor učinkovin, med katerimi so najpomembnejši betakaroten, vitamina E in C, minerala selen in cink, ubikinon (koencim Q10), polisaharidi in ostale sestavine.

 

 

 

 

 

 


Vse več kliničnih raziskav dokazuje uporabnost in učinkovitost Kordiceps gobe:

  • Odlična je za osebe, ki okrevajo po bolezni in tiste s šibkim imunskim sistemom, ki so nagnjeni k prehladom in gripam, saj izboljša toleranco na hlad in poveča telesno energijo.
  • Poveča vzdržljivost ljudi, ki imajo obolenja srca, ožilja in dihal. Nepogrešljiva je za astmatike in osebe, ki imajo težave z dihali, saj poveča pljučno kapaciteto, zmanjšuje zasluzenost, kašelj in izboljša delovanje pljuč
  • Poveča prenos kisika v celice in kot močan antioksidant ščiti pred prostimi radikali
  • Preprečuje poškodbe DNK , zavira rast tumorjev in nastajanje metastaz
  • Pospešuje izločanje spolnih hormonov in izboljša potenco,  plodnost
  • Izboljša delovanje jeter in ledvic
  • Odpravlja nespečnost
  • Preprečuje in olajša simptome stresa in je učinkovito sredstvo proti depresiji
  • Je zelo priljubljena med športniki, saj poveča telesno moč, vzdržljivost, izboljša prekrvavitev telesa in pospeši mišično regeneracijo
  • Upočasni proces staranja in podaljša življenjsko dobo…

 
Cordyceps je močno superživilo, zato ga uživamo kratek čas, največ tri tedne.

 

kordiceps goba

 

Če ga  jemljemo preventivno, zadostujeta ena do dve kapsuli dnevno, v primeru težav pa največ 4 kapsule. Večkrat letno lahko naredimo kuro - predvsem v času padca imunskega sistema oz. ob večjih fizičnih in psihičnih obremenitvah.

 

Uživanje gobe Cordyceps je varno, pri občutljivih osebah se lahko pojavijo prebavne težave ali kožne reakcije, ki hitro izzvenijo. Uporaba je primerna za vegetarijance in vegane, odsvetovana pa otrokom, nosečnicam, doječim materam in ljudem, ki okrevajo po vsaditvi organov.
Ob hkratnem uživanju gobe z zdravili, priporočamo posvet z zdravnikom ali farmacevtom.